Zainketak diabetesean

Zainketen helburua odolean glukosa-maila egokia mantentzea da, diabetesari lotutako arriskuak prebenitzeko. Erreferentziazko osasun-taldeak egiten dituen jarraipen-zitetara joateaz gain, diabetesa duten pertsonek honako gomendio hauek bete beharko dituzte:

  • Elikadura orekatu eta askotarikoa izatea.
  • Ariketa fisikoa maiz egitea.
  • Ez kontsumitzea ez tabakorik ez alkoholik.
  • Adinari eta sexuari egokitutako gorputz-pisua mantentzea.
  • Oinak bereziki zaintzea.
  • Preskribatutako tratamendu farmakologikoa betetzea.
  • Konplikazioak prebenitzea, eta noiz eta nori kontsultatu jakitea.

Horrekin batera, gorputz-gantz maila osasungarria edukitzeak karbohidratoen metabolismoa hobetzen du eta intsulinarekiko erresistentzia murrizten du. Horregatik, gehiegizko pisua edo obesitatea duten pertsonen kasuan, pisua murriztea gomendatzen da, muskulu-masa mantenduz. Horrek, bizi-kalitatea hobetzeaz gain, intsulina edo medikazioaren beharra murrizten lagun dezake.

Bizi-ohitura Osasungarriak

Oinak zaintzea

Diabetesa duten pertsonek oinen zainketa berezia behar dute. Izan ere, "oin diabetikoa" izeneko konplikazio-mota bat garatzeko arriskua dute. Konplikazio horretan, oinetan zauriak eta ultzerak agertzen dira, odoleko glukosa-maila altuagatik. Horri bi faktore gehitu behar zaizkio, konplikazio hau agertzeko arriskua areagotzen dutenak:

  • Odol-zirkulazioaren alterazioa (gaixotasun baskular periferikoa). Zauriak sendatzen zailagoak dira eta denbora gehiago behar izaten dute horretarako, oinek odol gutxiago jasotzen dutelako; ondorioz, oxigeno, nutriente eta zelula gutxiago jasotzen dute orbaintzeko.
  • Sentikortasun-falta (neuropatia). Odoleko glukosa-maila altuek nerbioak kaltetzen dituzte. Pertsonak minarekiko, hotzarekiko, beroarekiko eta presioarekiko sentikortasun txikiagoa duenez, ez da konturatuko oinetan minik hartzen duen, adibidez, berogailu bero batekin edo zapatan sartutako harri batekin.

Odol-zirkulaziorik eta sentikortasunik ezak zauriak infektatzeko arriskua areagotzen du. Ez badira sendatzen edo ez badute behar bezala eboluzionatzen, ehunak hil egin daitezke (nekrosia) eta beharrezkoa izan daiteke kaltetutako eremua moztea.

Lehen Mailako Arretako osasun-taldeak jarraipen-zitak programatzen ditu diabetesa duen pertsonaren oinen egoera ezagutzeko. Bisiten maiztasuna lesioak izateko arriskuaren araberakoa izango da.

Gogoan izan! Oinak erregulartasunez zaindu behar dituzu. Zauriak, minik ez izan arren, oso larriak izan daitezke. Oinetan edonolako lesiorik izanez gero, jarri harremanetan zure erreferentziazko osasun-profesionalarekin.

Nola zaindu oinak eta nola prebenitu zauriak?

  • Aztertu oinak egunero. Egiaztatu ez dagoela eremu gorririk, kailurik, babarik, pitzadurarik edo zauririk. Aztertu, batez ere, oinplanoa, azazkalak eta hatzen artean. Ispilu bat erabil dezakezu gutxien ikusten diren eremuak aztertzeko (oinplanoa, esaterako), edo hurbileko pertsonei laguntza eskatu.
  • Garbitu oinak egunero. Erabili xaboi neutroa eta ur epela, 32ºC eta 35ºC artean. Ez utzi uretan 5 minutu baino gehiagoz, eta lehortu ondo, baita hatzen artean ere, eskuoihal leun batekin, igurtzi gabe. Krema hidratatzailea erabil dezakezu (hatzen artean izan ezik), larruazala leun mantentzeko eta pitzadurak saihesteko.
  • Zaindu azazkalak. Mantendu azazkalak motz kartoizko lima batekin; hobe da moztu behar ez izatea. Lerro zuzenean limatu behar dira, maiztasunez. Moztu behar badituzu, erabili punta biribileko guraizeak, eta zuzen utzi, milimetro bat luze. Azazkal lodiak badituzu, zaintzea zaila suertatzen bazaizu edo ondo ikusten ez baduzu, joan podologia-zerbitzu batera.
  • Aukeratu galtzerdi egokiak. Kotoizko edo artilezko galtzerdiak edo galtzetak erabiltzea gomendatzen da, estuegiak ez direnak eta josturarik edo tolesturarik gabekoak. Saiatu egunero aldatzen.
  • Aukeratu oinetako egokiak. Zapatak zola irristagaitza izan beharko luke, eta itxita izan, punta zabal eta biribilduarekin marruskadurak saihesteko. Hobe da takoiekin ez ibiltzea, baina, erabiliz gero, oinarri zabala izatea eta 5 zentimetro baino gehiago ez neurtzea gomendatzen da. Hobe da material natural, arin eta malguak erabiltzea, hala nola larrua. Oinetako berriak erabili behar badituzu, hobe da pixkanaka erabiltzen hastea.
  • Oinetakoak jarri aurretik, begiratu ea larruazala kaltetu dezakeen objekturik edo josturarik ez duen.
  • Ez da oinetakorik gabe ibili behar.
  • Ez jarri gauza beroak edo hotzak zuzenean oinen gainean (berogailua, manta elektrikoa, ur beroko poltsak, izotza...).
  • Kailuak azaltzen badira, ez erabili objektu zorrotzik edo ziztakaririk horiek kentzeko. Garbitu ondoren, apar-harri batekin limatu ditzakezu. Joan podologia-zerbitzu batera.
  • Zauririk, ebakirik, azazkal iltzaturik edo antzekorik izanez gero, kontsultatu zure erreferentziazko osasun-profesionalarekin.
  • Oinetako odol-zirkulazioa hobetzeko:
    • Esertzen zarenean oinak altu jarri, zure aldaken parean.
    • Mugitu oinetako behatzak, tolestu eta luzatu egunero minutu batzuk.
    • Mugitu oinak gora eta behera, eta biratu itzazu.

Noiz kontsultatu?

Kontsultatu zure osasun-ekipoarekin honako hauek hautematen badituzu:

  • Egun gutxi batzuetan sendatzen ez den ebaki, anpoila edo hematoma bat.
  • Gorritasuna, hantura, berotasun- edo min-sentsazioa oinetako azalean. Infekzio baten zantzu izan daitezke.
  • Barrutik odol lehorra duen kailu bat ikusten baduzu, larruazalaren azpiko lesio baten lehen adierazgarria izan daiteke.
  • Sendatzen ez den ultzera edo handiagoa egiten den ultzera baduzu, beltz edo usain txarra duena.

Odoleko glukosa neurtzea

Odoleko glukosa-mailak (gluzemia) ezagutzea funtsezkoa da diabetesa duten eta intsulinaren bidezko edo hipogluzemia eragin dezakeen medikazioaren bidezko tratamendua duten pertsonentzat. Hala, behar duten intsulina-dosiari, bere elikadurari eta egin nahi duten ariketa fisikoari buruzko erabakiak har ditzakete.

Gluzemia kapilarra

Gluzemia neurtzeko modu tradizionala da. Emaitza unean bertan lortzen da, glukometro baten bidez, hatzetik odol-tanta bat hartuz.

Autoanalisi hori, batez ere, diabetesarako intsulina edo sulfonilurea bidezko tratamenduak dituztenek egiten dute. Gluzemia zehazteko aldiak eta uneak pertsona bakoitzaren premien eta bizimoduaren araberakoak dira.

Behar den materiala

Ziztada-gailua eta lantzeta.
Hatza ziztatzeko lantzeta. Gailurik gabe erabiltzen da.
Odol-tanta jartzeko zerrenda erreaktiboa.
"Glukometro" izeneko glukosa-neurgailua.
Glukosa-zifrak idazteko koadernoa.

Nola egin gluzemia kapilarraren kontrola

Odoleko glukosa-mailak glukometro baten bidez ezagutzeko, jarraitu urrats hauek:

  1. Garbitu eskuak ur eta xaboiarekin, eta lehortu. Janari-hondarrak izanez gero, hala nola laranja edo azukrea, bustita egonez gero edo lehortu gabeko desinfektatzailea izanez gero, baliteke glukometroaren emaitzak benetakoak ez izatea.
  2. Prestatu ziztada-gailua. Sartu lantzeta bat ziztada-gailuaren barruan, eta kendu babeslea, orratza agerian uzteko. Gailu batzuek ziztadaren sakonera aldatzeko aukera ematen dute. Urrats hori ez da beharrezkoa lantzetak gailurik gabe erabiltzen badira.
  3. Prestatu glukometroa. Jarri zerrenda erreaktiboa neurgailuan. Bakarrik piztuko da. Zerrendak poto batean badaude, ez ahaztu estaltzea, hondatu ez daitezen.
  4. Atera odol-tanta bat. Lehenik eta behin, hatz bat aukeratu eta masajea eman behar zaio. Ondoren, ziztada-gailua kargatzen da, ermamiaren alboan jartzen da eta estutu egiten da. Ziztada bakoitzean hatz desberdin bat erabili behar da.
  5. Jarri tanta zerrenda erreaktiboaren gainean. Behar baduzu, estutu hatza poliki-poliki, odol-tanta ateratzeko. Jarri zerrenda erreaktiboaren gainean. Makinak detektatzen duenean, gluzemia kapilarraren zifra agertuko da.
  6. Idatzi gluzemiaren zifra. Gomendagarria da glukometroaren pantailan agertzen den glukosaren zifra koaderno batean idaztea, bai eta hartuko den intsulina-dosia ere.
Garrantzitsua da eskuak garbitzea eta lehortzea gluzemia neurtu aurretik, emaitzetan akatsik egon ez dadin

Glukosaren etengabeko monitorizazioa

Glukosa mailak neurtzeko, zifrak etengabe jasotzen dituen sistema bat erabil daiteke, larruazalaren gainean jartzen den adabaki baten bidez. Hona hemen horren ezaugarriak:

  • Gluzemia 1-5 minutuan behin erregistratzen du, eguneko 24 orduetan.
  • Sentsoreak glukosa interstiziala hartzen du, hau da, zelulen artean dagoen likidoan dagoena.
  • Glukosa sentsoreak neur dezakeen tartetik kanpo dagoenean, LO (glukosa 40 mg/dl azpitik) eta HI (glukosa 500 mg/dl gainetik) letrak agertuko dira. Kasu horietan, zifra glukometro baten bidez berretsi behar da.
  • Odoleko glukosa neurtzen ez duenez, sentsoreak ematen duen balioak 10 minutuko desfasea du gluzemia kapilarrarekin alderatuta.
  • Adierazten du norantz alda daitekeen glukosa-maila eta zein abiadurarekin. Horrek erabakiak hartzea ahalbidetzen du.
  • Sentsorea besoan jartzen da aplikagailu automatiko bati esker. Horrela, murriztu egiten da gluzemia kapilarrak hatzetan egiteko beharra.
  • Sentsorea kendu eta sentsore berri bat jarri behar da 7, 10 edo 14 egunez erabili ondoren.
  • Glukosaren balioak hargailu bati transmititzen zaizkio; hargailu hori gailu edo aplikazio batean egoten da, eta telefono mugikorrean instalatzen da.
  • Gailuak alarmak ditu, glukosa-balio altuen eta baxuen berri emateko.
  • Ereduaren arabera, baliteke sentsorea kalibratu behar izatea.
  • Informazioa web edo app bidez parteka daiteke, adibidez, zaintzaileekin edo osasun-taldearekin.

Odol-analitika

Osasun-taldeak egiten duen jarraipenak barne hartzen du aldizka odola ateratzea, glukosa eta hemoglobina glikosilatuaren maila aztertzeko.

Glukosa-maila

Proba hau pertsonak barauan dagoenean odolean duen glukosa-maila jakiteko egiten da. Horregatik, ezin da ezer jan edo edan, ura salbu, gutxienez analitika egin aurreko 8 orduetan.

Hemoglobina glikosilatua

A1c hemoglobina glukosilatuaren balioak adierazten du proba egin aurreko bi edo hiru hilabeteetan odolean dagoen glukosaren batez bestekoa. Balio hori ezagutzea baliagarria da ebaluatzeko tratamendua eta bizi-ohituren aldaketak eraginkorrak izaten ari diren glukosa-mailak kontrolatzeko eta, ondorioz, epe luzera ager daitezkeen diabetesaren konplikazioak prebenitzeko.

Oro har, esaten da diabetesa duen pertsona batek gluzemiaren kontrol egokia duela baldin eta hemoglobina glikosilatua % 7tik beherakoa bada. Hala ere, kopuru hori pertsonalizatu eta egokitu egiten da adinaren, diabetesarekin igarotako urteen, hipogluzemia-arriskuaren eta beste gaixotasun batzuen presentziaren arabera, besteak beste. Adibidez, helburu zorrotzago bat agindu ohi da (% 6,5etik beherako zifrak) konplikaziorik ez duten edo diabetesa diagnostikatu berri zaien gazteengan. Aitzitik, adineko pertsonentzat eta pertsona ahulentzat, egunean bost medikamentu baino gehiago modu kronikoan hartzen dituztenentzat, hainbat gaixotasun dituztenentzat eta abar, % 7,5 eta % 8 arteko helburua agintzen zaie.

Konplikazioak izateko arriskua, hemoglobina glikosilatuaren (HbA1c) balioen arabera
% 6 eta % 6,9

Batez besteko gluzemia 130-155 mg/dl

Konplikazioak izateko arriskua: TXIKIA

% 7 eta % 7,9

Batez besteko gluzemia 155-180 mg/dl

Konplikazioak izateko arriskua: ERTAINA

% 8 eta % 8,9

Batez besteko gluzemia 180-210 mg/dl

Konplikazioak izateko arriskua: HANDIA

% 9 eta % 9,9

Batez besteko gluzemia 210-270 mg/dl

Konplikazioak izateko arriskua: OSO HANDIA

% 10 eta % 10,9

Batez besteko gluzemia 270-300 mg/dl

Konplikazio LARRIAK izateko arrisku kritikoa

* Hemoglobina glikosilatuaren ehunekoak adierazten du zein den odoleko batez besteko glukosa-maila proba egin aurreko bi edo hiru hilabeteetan.

Tratamendu farmakologikoa

Odoleko glukosa-maila egokia mantentzeko erabiltzen den medikazioa aldatu egin daiteke, pankreak sortzen duen intsulina kantitatearen arabera:

  • Intsulina gutxi sortzen badu, ahotik hartzeko antidiabetikoak hartuko dira ekoizpena estimulatzeko. Hori II motako diabetesean gertatzen da, oro har.
  • Intsulina sortzen ez badu, intsulina injektatu beharko da.

Bi farmakoen kasuan, funtsezkoa da medikazioa agindutako dosiaren arabera hartzea, agindutako egunean eta agindutako denboran, gluzemien kontrola hobetzeko. Zalantzarik izanez gero, zure erreferentziazko osasun-profesionalarengana jo dezakezu.

Intsulina bidezko tratamendua

Intsulinak, produktu farmakologiko gisa, pankreak modu naturalean askatzen duen intsulinaren funtzio bera betetzen du, hau da, elikagaien glukosa eraldatua odoletik zelulen barrura pasatzea ahalbidetzen du. Horrela, organismoko zelulek (muskuluek, nerbioek...) funtzionatzeko behar duten erregaia lortzen dute.

Intsulina-motak

Intsulinak eragin motelekoak, azkarrekoak edo bien nahasketa izan daitezke, odolean zenbat denbora ematen duten eta eragin handiena noiz den.

INTSULINA MOTELA

Glukosa-maila egonkorra mantentzen du otorduen artean eta gauez

  • Gorputzak poliki eta egonkorki xurgatzen du, eta egunaren zati handi bat irauten du.
  • Egunean behin jartzen da, eta beti ordu berean, bazkaltzeko ordua edozein dela ere.
  • Dosi egokia zein den jakiteko, gluzemia baraurik zehaztu behar da.

INTSULINA AZKARRA ETA ULTRA-AZKARRA

Glukosa-maila egokiari eusten diote otorduen ondoren

  • Organismoak azkar xurgatzen du, eta eraginak ordubete (intsulina ultra-azkarra) eta hiru ordu artean (intsulina azkarra) irauten du.
  • Otordu bakoitzaren aurretik ematen da, ultra-azkarra (5-10 minutu) edo azkarra (15-20 minutu) den.
  • Dosi egokia kalkulatzeko, gluzemia baraurik zehaztu behar da, eta zenbat karbohidrato hartuko diren jakin.

Gogoratu

1

Aldatu egunero intsulina injektatzeko eremua

Intsulina eremu berean behin eta berriz injektatzen bada, baliteke koskor eta gogortasun iraunkorrak agertzea (lipodistrofiak). Ez dute minik eragiten, baina leku horretan emandako intsulinak eragin txikiagoa izan dezake. Horrek hipogluzemiak eta hipergluzemiak azaltzea eta odoleko glukosa-kontrolak aldakorrak izatea eragin dezake.

2

Orratz guztiak erabilera bakarrekoak dira

Orratz bat erabiltzen den bakoitzean, behin bakarrik bada ere, alakak punta galtzen du. Horren ondorioz, ziztadak mingarriagoak dira eta lipodistrofiak agertzen dira. Ondorioz, gorputzak intsulina xurgatzeko ahalmena eraldatuko da.

Egoera zehatzak

Bidaiatzeko gakoak

Oro har, honako hau gomendatzen da:

  • Planifikatu medikazioa eta eraman farmako-kopuru bikoitza. Intsulina erabiliz gero, eraman injektatzeko eta/edo autoanalisirako material bikoitza.
  • Eduki txosten mediko bat, ohiko tratamendua eta garrantzitsuak izan daitezkeen beste alderdi batzuk zehazten dituena.
  • Eraman osasun-txartel indibiduala eta diabetesa duen pertsona zarela adierazten duen dokumenturen bat.
  • Eraman azukrea zurekin, hala nola azukre-koskorrak, zukuak, glukosa-tabletak... Bidaia denbora luzerako bada, xurgapen moteleko karbohidratoak eskura izatea gomendatzen da, hala nola ogia, galletak eta abar.
  • Aurretik informa zaitez destinoko osasun-zerbitzuei
  • Ordu-alderik badago, kontsultatu osasun-taldearekin tratamenduan egin beharreko doikuntzak.

Gainera, hegazkinez bidaiatzen baduzu:

  • Materiala eta medikazioa ez dira fakturatu behar, maletak galtzeko arriskua baitago. Gainera, intsulinak zamategian izoztu daitezke eta haien eragina gal dezakete.
  • Kontrola pasatzerakoan, jakinarazi aireportuko segurtasun-zerbitzuari eskuko ekipajean diabetesa zaintzeko medikazioa eta materiala daramazula.
  • Intsulinaren infusio-sistema badaukazu, komeni da jakinaraztea, ikuskatzean deskonektatu behar ez izateko. Ez erabili "bonba" hitza intsulina-ponpari buruz hitz egiteko.
  • Materiala eta medikazioa jatorrizko ontzian egotea gomendatzen da.

Gidatzea

Diabetesa duen pertsona batek gidatu dezake. 2010eko irailetik, intsulina edo farmako hipogluzemiante bidezko tratamendua behar duten pertsonen gidabaimenen indarraldia bost urtera artekoa da, 1. taldeko gidabaimenen kasuan. 2. taldeko gidabaimenetarako, gehieneko indarraldia hiru urtekoa da.

Tratamendu hipogluzemiatzailea edo antidiabetikoa behar denean, aldeko txosten medikoa aurkeztu beharko da, eta, pertsonal sanitarioak hala baderitzo, indarraldia murriztu ahal izango da.

Lanean

Konplikazio kroniko garrantzitsurik ez dagoen bitartean, pertsonak lanean jarraitu ahal izango du, diabetesak ez baitu ezintasuna eragiten.

Noiz galdetu profesionalei?

Sintomak ezagutzen ikastea lagungarria da egoera bakoitzean nola jokatu jakiteko:

HAU BADAUKAZU

  • Hipogluzemia, adierazitako neurriekin hobetzen ez dena.
  • Min handia bularrean.
  • Palpitazioak edo takikardia, zorabiatzea edo izerditzen hastea eragiten dizutenak.
  • Nahastuta sentitzen zara.
  • Konortea galtzen duzu.
  • Indarra galtzen baduzu gorputz-adarren batean, ahoa okertzen bazaizu edo hitz egiteko zailtasunak badituzu.
  • Ikusmen lausoa.
JARRI HARREMANETAN EMERGENTZIEKIN

Deitu:

  • Araba: 945 24 44 44
  • Bizkaia: 94 410 00 00
  • Gipuzkoa: 943 46 11 11
  • edo 112ra beste autonomia-erkidego batzuetatik

HAU SENTITZEN BADUZU

  • Sukarra.
  • Ahulezia.
  • Nekea.
  • Zorabioa.
  • Arazoak edo zauriak oinetan.
  • Gernu-molestiak.
  • Arnas infekzioak.
  • Autokontrolak egiten badituzu eta normalak ez badira.
  • Mina hanketan ariketa fisikoa egitean.
ESKATU BALORAZIO BAT

Baliteke tratamendua doitu behar izatea. Jarri harremanetan:

  • Ohiko ordutegian: osasun-zentroko zure erreferentziako profesionalarekin.
  • Ordutegitik kanpo: Osasun Aholkuarekin (tel.: 900 20 30 50) edo joan zaitez zure EAGra (Etengabeko Arretako Gunera).

ZURE SINTOMAK KONTROLATUTA BADAUDE

Iconos

  • Jarraitu medikazioa hartzen presbrikatutako moduan.
  • Jarraitu agindutako elikadurarekin eta ariketarekin.
  • Joan jarraipen-kontsultetara.
  • Parte hartu zure komunitateko jardueretan edo laguntza-taldeetan.
  • Argitu zure zalantzak zure osasun-zentroarekin edo Osasun Aholkuarekin harrema netan jarrita.

Azken aldaketako data: